Thaimassage Orebro

Thaimassage, Thailändsk massage eller Thaiyoga massage är en urgammal asiatisk alternativmedicinsk massageteknik som skulle kunna kallas för ”läran om hälsa”. Den kombinerar akupressur, ayurvedisk massage och assisterad yoga.

Thaimassagen sägs ha grundats av Buddhas personliga fysioterapeut för över 2 500 år sedan, men har sedan dess fått influenser av indiska, kinesiska och sydöstasiatiska massagetekniker. Det är en läkande konst för såväl kropp som sinne och själ, en stund av stillhet, tystnad, reflektion och läkande.

Den bästa thaimassagen ges och upplevs när massageterapeuten känner mottagarens kropp och när denne fullt ut litar på terapeuten, så att kroppen är så avslappnad som möjligt under sessionen.

Thaimassage bygger inte egentligen på vetenskap, utan snarare på gamla asiatiska traditioner, vilket gör att det räknas som alternativ medicin. Erfarenhet och upplevelser talar dock för sig själva och många som fått thaimassage upplever att den hjälpt dem slappna av.

Dessutom ökar blodcirkulationen och smärta kan också lindras tillfälligt, tack vare blockeringar och spänningar som lösgörs. Själva kärnan av massagen består av djupa statiska och rytmiska tryck, som sägs aktivera och föryngra kroppen.

I det moderna Thailand ses massagen både som en komplex teoretisk vetenskap och en informell konstform, som människor på alla nivåer i samhället utför. Detta innebär att det å ena sidan är en medicinsk disciplin och en del av en fyraårig traditionell medicinsk utbildning, å andra sidan en massageform som folk i byar praktiserar och lär ut utan större teoretisk bakgrund.

Traditionellt sett utförs massagen på golvet med löst åtsittande kläder, men på många ställen som erbjuder thaimassage i Sverige används istället massagebänkar, vilket en del kunder föredrar. Till skillnad från andra sorters massage använder massören inte bara händerna, utan också underarmar, armbågar, knän, fötter och andra kroppsdelar och utnyttjar på så sätt sin egen kroppsvikt. Många grepp och ställningar som massören utför har inspirerats från olika yogapositioner.

Thaimassage historik

Även om det heter thailändsk massage kommer den antagligen inte helt och hållet från Thailand, utan snarare från Indien, Tibet och Kina. Det sägs att det var Buddhas läkare, den ayurvediske läkaren Shivago Komarpaj, som tog med sig massagestilen till Thailand. Han lärde ut metoden till buddhistiska munkar och den har sedan mestadels gått i arv från lärare till elever, ibland även inom familjen.

Eftersom många munkar var nomader spred sig tekniken ganska snabbt inom landet. Det fanns en del medicinska texter om den här massagen, men de flesta förstördes 1776, när Burma invaderade Siam. Det lilla som finns kvar inristades i sten 1832, när kung Rama III placerade texterna i väggarna till buddisttemplet Wat Pho i Bangkok. Här öppnade 1955 ett lärocentrum för traditionell thailändsk medicin och massage och fortfarande idag är detta antagligen världens största centrum för utbildning inom thailändsk massage och läkarkonst.

Rumpamassage

Det är dock inte helt säkert att thaimassage faktiskt kommer från Buddhas läkare, utan det kan också vara så att det är en kombination av olika massörers tekniker från diverse delar av Thailand under 1800-talet. Ett bevis på detta är att man fortfarande idag kan se regionala variationer i massagen.

Det är inte många västerländska forskare som behandlar den traditionella medicinen i Thailand nu för tiden, men under 1970- och 1980-talet skrevs flera västerländska böcker och avhandlingar om Thailand och thailändsk medicin.

Här finns bland andra Somchintana Ratarasarn och Jean Mulholland, som analyserade de auktoritativa texterna som undervisades på licensierade medicinska skolor. Det fanns också Louis Golomb och Ruth Inge-Heinze, som behandlade thailändska exorcister och magiska läkare. Ytterligare två exempel är Viggo Brun och Trond Schumacher, som studerade landsbygdens herbalism.

Idag följer de flesta massörer idén om att kroppen är fylld av inandad luft (lom), som rör sig från lungorna längs 72 000 olika vägar (sen) runtom i kroppen, vilket liknar innehållet i indisk yoga. Massören använder sedan olika tekniker för att manipulera kroppens vägar (sen).

Traditionell Thaimassage

Vid traditionell thaimassage används ingen olja eller lotion och mottagaren är påklädd under hela behandlingen. Eftersom man inte använder någon olja kan man istället ibland använda en örtkompress för att värma och lugna kroppen på den som får massage.

Man har ständig kroppskontakt, men istället för att repetitivt massera muskler består tekniken av att trycka, pressa, dra och stretcha. Under behandlingen ligger mottagaren oftast på en madrass på golvet eller på en massagebänk. I Thailand masseras ibland många samtidigt i ett stort rum, men enligt den gamla läran ska massagen ske privat, endast mellan givaren och mottagaren.

Fotmassage

Mottagaren placeras under massagen i yogaliknande positioner, där givaren kombinerar tryck och stretch. Givaren kan använda ben och fötter för att positionera mottagaren medan denne masseras med händerna, men kan också utföra själva massagen med ben och fötter beroende på position.

En grundlig thaimassagebehandling kan ta upp till två timmar och inkludera hela kroppen, bland annat dragning i fingrar, tår, öron, knäckande av fingrar/knogar, gång på mottagarens rygg och placering av denne i många olika positioner. Här finns en kombination av akupressur samt rörelse av leder och stretching, men det övergripande målet är att skapa medveten närvaro och bättre rörelse hos mottagaren av massagen. Det finns en standardprocedur som alla massörer följer i thaimassage, men det finns också lite olika sorter.

Olika sorters Thaimassage

Det finns framförallt två olika sorters thailändska massage, nämligen kunglig och vanlig. Den här skillnaden är historisk, men erkänns universellt även idag.

Den kungliga stilen, som också kallas nuat rajchasumnak, utvecklades med tanken att respektera de thailändska kungarnas kroppar till större grad, och förbjuder bland annat användning av fötterna vid utförandet av massagen. Rent allmänt begränsar den fysisk kontakt så mycket som möjligt och följer andra regler som anses vara mer respektfulla. Dessutom finns det inga moment av stretchning alls.

Den vanliga stilen, som också kallas, nuat chaloeyseuk, är mer avslappnad och innehåller kroppskontakt i hög grad. Här finns dessutom tryck med fötterna och mycket stretchning, vilket gör att det finns fler olika positioner och tekniker.

I Thailand idag finns det ytterligare en stil och det är faktiskt den som dominerar den thailändska marknaden idag. Den här stilen består av en blandning av tekniker från den kungliga och den vanliga stilen.

Det finns också en annan uppdelning mellan stilar inom thaimassage och det är uråldrig (ancient) och traditionell (traditional) massage.

Den uråldriga stilen är som mest populär i Nepal och norra Indien och den inleds med att massören och klienten mediterar, varpå massören upprepar ett mantra. I Thailand är däremot den traditionella stilen vanligast. Skillnaden har antagligen uppstått på grund av att texter om uråldrig massage förstördes i Thailand under krigen mellan Thailand och Burma och därför utvecklades massagen i Thailand i sin egen riktning.

Thaimassage popularitet i Sverige

Thaimassage blev populärt efter att Thailand blev en av svenskarnas favorit semesterdestinationer. Snart öppnades det nya salonger i Stockholm och thaimassage ökade ännu mer i popularitet. Med över 700 salonger utspridda över hela landet är det inte svårt att hitta en kvalitets thaimassage. Många människor börjar ta hand om sig själva på ett mer intensivt sätt med massage av olika slag, behandlingar och så vidare och då är thaimassage en spännande och lite annorlunda form av behandling som kanske kan passa.

Få thailändsk massage

Före massagen förbereder man sig genom att byta om till löst sittande bekväma oxh eventuellt lite stretchiga kläder. Ibland kan man låna passande kläder av massören och vid andra tillfällen tar man själv med sig dem hemifrån. Man lägger sig sedan på en matta, en bänk eller en fast madrass på golvet, beroende på sina egna preferenser och vad som erbjuds på salongen. För att uppnå det bästa resultatet och den bästa avkopplingen avråder vi från att äta en stor måltid före behandlingen.

Det som är så speciellt med thaimassage i Sverige är själv koreografin, där kroppens alla delar gås igenom på ett mjukt sätt, men ändå i en fast rytm med tryck, drag och hastighet. Det är inte bråttom, utan allt sker med långsamma rörelser. Till en början kan det kännas lite ovant, speciellt om man inte är van vid de tryckpunkter som behandlas eller de ställningar som kroppen rörs till, men efter ett tag förvånas många över att de faktiskt är smidigare än vad de trodde. Klienten placeras till exempel i yoga-liknande positioner och den som inte är van vid det kan bli lite obekväm först. Det är dock inte alls lika svårt som riktig yoga, vilket är anledningen till att thaimassage ibland kallas för ”yoga för lata”. Många som fått thailändsk massage i Sverige upplever den också som en form av yoga och den har också starka influenser från indisk yoga, så det är inte så förvånande. Det finns dock även en tydlig koppling till traditionell kinesisk medicin, vilket framförallt märks på den tydliga fokuseringen på energipunkter.

Mysspa

Den som ska ha thaimassage behöver känna sig bekväm med kroppskontakt. Massören använder ofta både händer och fötter för att ge massagen. I en del positioner använder massören sina ben och fötter för att positionera klientens kropp, medan han i andra positioner använder sina händer och armar för att positionera klientens kropp och sina fötter för att ge själva massagen.

En fullständig thaimassage pågår i cirka två timmar, men eftersom alla inte har så lång tid att avvara är det inte ovanligt att man kan få kortare massage, runt en timma. Detta passar de flesta bättre, både på grund av tidsbrist och kostnadsmässigt. Dessutom är det många människor som har svårt att koppla av så länge som två timmar. Den som känner för det kan dock ofta prata med massören och få en anpassad thaimassage, som fyller precis den personens behov. Detta gäller inte bara tiden, utan också vilken sorts massage man får, det vill säga hur hårt massören trycker, vilka kroppsdelar som ska behandlas och så vidare.

Thaimassage kan hjälpa till att sträcka ut muskler och leder, så att kroppens flöden lossnar och energierna åter börjar vandra fritt. Detta hjälper då med åkommor som värk, muskelvärk, orörlighet och liknande. Den som får regelbunden massage kan känna att hela kroppen får bättre hälsa och vigör samt gör personen välmående, rörlig, avslappnad med mera.

Det finns också medicinsk thaimassage, där massören fokuserar på ett specifikt område med värk eller obehag. I så fall läggs mer tonvikt vid just den kroppsdelen, så att värken ska försvinna. Detta fungerar till exempel vid migrän och tennisarm. För att detta ska fungera är det såklart viktigt att klienten uppger precis var problemen sitter, så att massören kan behandla det på bästa sätt.

Som med alla behandlingsformer är det viktigt att först konsultera med sin läkare, så att det inte kan vara skadligt på något sätt. Detta gäller framförallt vid kraftiga eksem, cancer, blödarsjuka samt hjärt- och kärlsjukdomar. Även gravida kvinnor bör vara försiktiga. Det är viktigt att undvika massage om man har akuta frakturer eller andra skador i muskler och leder och även vara extra försiktig om man har feber, benskörhet eller diskbråck. Om man känner smärta eller obehag vid massagen är det viktigt att säga till massören direkt, så att han kan anpassa behandlingen.

Certifierade massörer och utbildning

De massörer som utövar thailändsk massage idag följer som sagt oftast idén om att inandad luft transporteras runt i kroppen från lungorna längs 72 000 olika vägar, vilket är samma idé som inom indisk yoga. Massören använder sedan olika tekniker för att manipulera de här vägarna.

Thailändska massörer kan ha lärt sig traditionell Thaimassage på olika platser i Thailand. Thai Ministry of Education ansvarar för att godkänna och certifiera de olika skolorna enligt den högsta standarden. När du vill ha massage är det din uppgift att se till att salongen har certifierade massörer, vilket du kan be att få se bevis på i form av diplom och liknande. Vi rekommenderar starkt att du bara går med på att få thailändsk massage av en certifierad massör, så att du får ut det mesta av din upplevelse och samtidigt inte riskerar att skadas på något sätt. Ha det så skönt och njut av alla positiva effekter av en riktigt bra thaimassage i Sverige!

Övriga typer av massage

-Oljemassage

-Fotmassage

-Traditionell thaimassage

-Sportmassage

Hitta din Thaimassage salong

Thaimassage Malmö

Thaimassage Göteborg

Thaimassage Stockholm

Thaimassage Uppsala

Thaimassage Helsingborg

Thaimassage Lund

Thaimassage Örebro

Thaimassage Linköping

Thaimassage Sundsvall

Thaimassage Jönköping

Thaimassage Umeå

Thaimassage Köpenhamn

Thai massage Västerås

Thaimassage Borås

Thaimassage Solna

Thaimassage Växsjö

Thaimassage Södertälje

Thaimassage Lanna

Thaimassage Sundbyberg

Thaimassage Hisingen

Thaimassage Norrköping

Thaimassage Halmstad

Thaimassage Borlänge

Thaimassage Karlstad

Thaimassage Gävle

Thaimassage Södermalm

Thaimassage Eskilstuna

Thaimassage Bromma

Thaimassage Kungsholmen

Thaimassage Skövde

Thaimassage Helsingör

Thaimassage Kalmar

Thaimassage Kristianstad

Thaimassage Varberg

Thaimassage Täby

Thaimassage Valby

Thaimassage Sollentuna

Thaimassage Landskrona

Thaimassage Märsta

Thaimassage Falun

Thaimassage Uddevalla

Thaimassage Kista

Thaimassage Östermalm

Thaimassage Kungsbacka

Thaimassage Upplands Väsby

Thaimassage Mölndal

Thaimassage Ystad

Thaimassage Haninge

Thaimassage Limhamn

Thaimassage Luleå

Thaimassage Huddinge

Thaimassage Eslöv

Thaimassage Katrineholm

Thaimassage Östersund

Thaimassage Tyresö

Thaimassage Trelleborg

Thaimassage Ängelholm

Thaimassage Farsta

Thaimassage Gbg

Thaimassage Sthlm

Thaimassage Karlskrona

Thaimassage Kungälv

Thaimassage Tumba

Thaimassage Enköping

Thaimassage Fredriksberg

Thaimassage Sodertalje

Thaimassage Falköping

Thaimassage Rostock

Thaimassage Orebro

Thaimassage Vällingby

Thaimassage Sandviken

Thaimassage Spånga

Thaimassage Nacka

Thaimassage Danderyd

Thaimassage Aspudden

Thaimassage Hägersten

Thaimassage Hässleholm

Thaimassage Söder

Thaimassage  Odenplan

Thaimassage Lidköping

Thaimassage Kiruna

Thaimassage Norrtälje

Thaimassage Örnsköldsvik

Thaimassage Gamla stan

Thaimassage Visby

Thaimassage Skåne

Thaimassage Mariestad

Thaimassage Ludvika

Thaimassage Kastrup

Thaimassage Sverige

Thaimassage Abrahamsberg

Thaimassage Sjöbo

Thaimassage Värnhem

Thaimassage Åstorp

Thaimassage Fruängen

Thaimassage Sigtuna

Thaimassage Lilla Edet

Thaimassage Hedermora

Thaimassage Oskarshamn

Thaimassage Bandhagen

Thaimassage Hägernäs

Thaimassage Svedala

Thaimassage Bollnäs

Thaimassage Upplandsväsby

Thaimassage Avesta

Thaimassage Väsby

Thaimassage Brommaplan

Thaimassage Jakobsberg

Thaimassage Strängnäs